Sărbătorim românește de Dragobete

Sărbătoarea tradițională Dragobete a fost marcată în acest an printr-un program artistic susținut de elevii clasei I, a Școlii Ginmaziale Mihai Eminescu, îndrumați de învățătoarea Gabriela Chindea.
În cadrul evenimentului la Muzeul Municipal Mediaș copiii au pregătit mici momente artistice alcătuite din cântece și poezii care au evocat tradițiile și obiceiurile legate de această frumoasă sărbătoare românească.
 
 
 

Expoziție de carte dedicată Unirii Principatelor Române

Biblioteca municipală ”St.L. Roth” a organizat expoziția de carte ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, dedicată Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859.  Sunt expuse lucrări ale unor scriitori și personalități istorice care, animați de un profund patriotism, au marcat acest eveniment politic și cultural în literatură și în istorie.

 

Iată, vin colindători !

În pragul sărbătorilor de iarnă Primăria municipiului Mediaș aduce spiritul Crăciunului și frumoasele obiceiuri și tradiții românești mai aproape de casele dumneavoastră printr-o serie de concerte de colinde și  datini strămoșești, susținute de interpreți de muzică populară îndrăgiți medieșenilor precum și cete de colindători și grupuri instrumentale invitate.

Spectacolele vor avea loc în diverse zone și cartiere ale orașului și se vor desfășura după următorul program: în data de 21.12.2021 în Ighișul Nou (centrul localității) începând cu ora 16.00 și cartier Vitrometan (zona parcului), începând cu ora 17.00, iar în data de 22.12.2021 în cartierul Gura Câmpului (zona complexului comercial), începând cu ora 16.00 și cartierul După Zid (zona locului de joacă), începând cu ora 17.00.  

Concertele vor fi susținute de artiștii de muzică populară : Ciprian și Mihaela Istrate, acompaniați de Grupul instrumental ,,Ceterașii de pe Câmpie’’, Costel Popa, Cristian Fodor, Aurelian Suciu, Narcisa Luncan, Cosmina Fulea, surorile Diana și Bianca Crețu, Emilia Muntean, Aurica Bacea și Dan Filuț Tabără. Un moment special în cadrul evenimentului va fi prezența Cetei de colindători din Dolheștii Mici (jud. Suceava) care vor prezenta câteva jocuri și obiceiuri tradiționale de Crăciun din zona Bucovinei.

Florile dalbe – concert de colinde tradiționale românești

Primăria Municipiului Mediaș a pregătit, în prag de sărbători, un concert  de colinde tradiționale românești.  

Spectacolul, intitulat generic „Florile dalbe“ va avea loc joi, 23 decembrie 2021, cu începere de la ora 16:00, în Piața Regele Ferdinand I.

Medieșenii prezenți la eveniment vor putea asculta colinde tradiționale în interpretarea binecunoscuților Veta Biriș, Marius Ciprian Pop, Ciprian și Mihaela Istrate. Pe scena amplasată lângă bradul de Crăciun împodobit în piața centrală vor mai urca și Ciprian Nicolae Roman, Bogdan Toma, Ovidiu Olari, Costel Popa, Aurelian Suciu, Narcisa Luncan, Cosmina Fulea, Emilia Muntean, Aurica Bacea, Diana Maria Crețu, Bianca Crețu, Dan Filuț Tabără.

 Evenimentul se va desfășura cu participarea Grupului Instrumental „Ceterașii de pe Câmpie“, a Grupului Vocal „Cununa Blăjelului“ și a Cetei de Colindători din Alma.

 

Daruri pentru copii și veteranii de război oferite de Primăria Municipiului Mediaș

În apropierea sărbătorilor de iarnă preșcolarii și elevii claselor 0 – IV din municipiul Mediaș primesc și în acest an vizita lui Moș Crăciun, care le oferă în dar cadouri constând în dulciuri, din partea Primăriei Municipiului Mediaș. Deoarece condițiile restrictive nu permit micuților colindători venirea la sediul municipalității, unde aceștia erau așteptați în fiecare an de către Moș Crăciun, cele 4.000 de cadouri pregătite atât pentru copii cât și pentru cadrele didactice sunt oferite direct la sediile unităților de învățământ. Această acțiune se desfășoară în perioada 13-22 decembrie 2021, la fiecare grădiniță și școală gimnazială din municipiul Mediaș și satul aparținător Ighișu Nou.

 De asemenea, veteranilor de război și văduvelor veteranilor de război din municipiul Mediaș le-au fost oferite cadouri din partea municipalității. În semn de recunoștință și prețuire pentru tot ce au făcut pentru patrie, veteranii au primit vizita primarului municipiului Medial, domnul Gheorghe Roman, a comandantului Unității Militare 01810 Mediaș, domnul ing.cpt.cmdr. Cristian Colocoșel și a istoricului Dan Ramf.Aceștia au dorit să le transmită recunoștința, respectul și prețuirea datorată lor, dar și să le ofere un dar simbolic cu ocazia sărbătorii Crăciunului.

Gala Voluntarilor 2021

Primăria Municipiului Mediaș a găzduit luni, 20 decembrie 2021, evenimentul intitulat „Gala Voluntarilor“. În cadrul acestei manifestări, municipalitatea a dorit să le mulțumească și să premieze voluntarii și organizațiile non-profit care s-au implicat în activitățile și proiectele cu caracter civic și umanitar desfășurate pe parcursul întregului an în municipiul nostru.

 La evenimentul desfășurat în prezența primarului Gheorghe Roman și a altor reprezentanți ai autorității publice locale, au fost recompensați 60 de voluntari medieșeni, care au primit diplome, dar și cadouri oferite de către municipalitate, în semn de recunoștință pentru implicarea deosebită pe care au avut-o de-a lungul anului 2021.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Cu prilejul Zilei Naționale a României, Primăria Municipiului Mediaș a pregătit un program care se va desfășura la sediul municipalității și în Piața Corneliu Coposu, în data de 1 Decembrie 2021.     

Programul dedicat acestei zile va debuta în Sala Mică de Ședințe, la ora 10:00, cu o masă rotundă pe tema Zilei Naționale, la care vor participa istorici  și oameni de cultură.

În Piața Corneliu Coposu, manifestările vor începe la ora 11:00, cu prezentarea raportului și trecerea în revistă a detașamentelor, urmate de intonarea imnului național și oficierea serviciului religios. Oficialitățile prezente la manifestare vor rosti apoi alocuțiuni și vor transmite mesaje cu ocazia Zilei Naționale. Evenimentul va continua cu ceremonialul depunerii de coroane la troița din Piața Corneliu Coposu.

          În încheierea manifestărilor prilejuite de această importantă sărbătoare, în piața din fața Primăriei va avea loc defilarea detașamentelor militare, precum și survolul aeronavelor de luptă aparținând Bazei Aeriene 71 din Câmpia Turzii.

           Din cauza restricțiilor impuse de pandemia COVID 19, programul pregătit în acest an nu va putea cuprinde tradiționalul program artistic de muzică populară și nici parada militară.

ZILELE RECOLTEI

Având în vedere situația epidemiologică înregistrată la nivelul municipiului Mediaș, transpusă prin creșterea ratei de incidență a îmbolnăvirilor în ceea ce privește virusul SARS COV 2, Primăria Municipiului Mediaș a hotărât anularea evenimentului „Zilele Recoltei“. Măsura este necesară pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei COVID-19 la nivelul populației din municipiul nostru.
Manifestarea „Zilele Recoltei“ era programată a se desfășura în perioada 1 – 3 octombrie 2021, în Piața Corneliu Coposu, cu participarea instituțiilor de învățământ din localitate, a producătorilor locali, dar și a unui număr mare de artiști.
Vă mulțumim pentru înțelegere!