Invitație la vals – concert simfonic

Sâmbătă, 18 martie, Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, organizează în colaborare cu Orchestra Formusika din Sibiu, concertul simfonic extraordinar „Invitație la vals“.
Evenimentul se va desfășura pe scena Sălii Traube din municipiul nostru, cu începere de la ora 18:00.
Sub conducerea dirijorului Viorel Mailat, spectatorii se vor bucura de lucrări de largă popularitate din repertoriul clasic universal.
Biletele pentru concertul amintit pot fi achiziționate de la sediul Centrului de Informare Turistică, situat pe str. Nicolae Iorga nr. 2, de luni până vineri între orele 8:00 – 16:00.

Grădinițele din Mediaș au sărbătorit venirea primăverii

Venirea primăverii, precum și tradiția „Mărțișorului“ au fost sărbătorite de către micuții înscriși în cadrul Grădinițelor „Pinocchio“, „Dumbrava Minunată“, „Rază de Soare“, „Bucuria Copiilor“, „Piticot“ și ai Grădiniței nr. 12 din municipiul Mediaș. Alături de reprezentanții Bibliotecii Municipale „St. L. Roth“, ai Muzeului Municipal și sub îndrumarea cadrelor didactice din unitățile de învățământ, preșcolarii au participat la activități specifice începutului de primăvară.

În cadrul evenimentului, copiii au confecționat mărțișoare și

felicitări pentru a le oferi cu drag mamelor și doamnelor educatoare și au pregătit momente artistice dedicate tradiționalului Mărțișor, sărbătorit prin cântece și poezii specifice primăverii.

Un dar de ziua ta

Luna martie va debuta cu spectacolul „Un dar de ziua ta“ ce va avea loc la Sala Traube în 4 martie, cu începere de la ora 18:00.
 Pe scena vor urca reprezentanții Clubului Elevilor, ai Școlii de Balet „Veronica“, ai Clubului de Dans Sportiv „Magic of the Dance“, precum și ai Ansamblului Folcloric „Muguri de pe Târnave“.
 Invitații speciali ai evenimentului sunt Virgil Suciu, Grupul Motto și Formația Dinamic.
Intrarea este liberă
 Spectacolele prezentate în luna februarie pe scena Sălii Traube s-au bucurat de un real succes în rândul publicului, din acest motiv dorim să mulțumim atât actorilor care au fost prezenți pe scena Sălii Traube, cât și spectatorilor, pe care îi așteptăm în continuare la reprezentațiile ce vor avea loc și în perioada următoare.

Sărbătoarea de Dragobete

A devenit o tradiție să marcăm „Dragobetele”, sărbătoarea tradițională a iubirii în cultura populară românească, la Muzeul Municipal Mediaș.
În acest an partenerii noștri au fost elevii clasei a- VI-a A ai Liceului Teoretic „Roth-Oberth”, coordonați de doamna profesoară Gabriela Stanciu. Aceștia au prezentat o scenetă creată și regizată de ei, legată de această sărbătoare, intitulată: „ALEGERI DIFICILE”.
Piesa surprinde diferite ipostaze hazlii definitorii pentru vârsta autorilor și pentru specificul tinerei generații.
 

Spectacol de teatru la Mediaș

Seria spectacolelor de teatru pregătite de către Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția pentru Cultură, continuă în acest sfârșit de săptămână, la Sala Traube, cu spectacolul „Artă“, de Yasmina Reza.
 Piesa de teatru va putea fi urmărită sâmbătă, 18 februarie 2023, de la ora 18:00, la Sala Traube, avându-le ca protagoniste pe actrițele Teatrului „Bis“ din Sibiu – Ștefana Geleriu, Laura Luca și Andrada Grosu.
 Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de la Centrul de Informare Turistică din Mediaș, situat pe str. Nicolae Iorga nr. 2, de luni până vineri între orele 8:00 – 16:00, sau înaintea începerii spectacolului, în limita locurilor disponibile.
 

Avanpremieră cinematografică la Sala Traube

Marți, 14 februarie 2023, Sala Traube va găzdui avanpremiera celei de-a treia părți a binecunoscutei comedii „Pup-o, mă!“, intitulată „Ouăle, franceza și ardelenii“, un film de Tudor Botezatu. În rolurile principale pot fi urmăriți actorii Alin Panc, Sandu Pop, Cosmin Seleși, Cristina Cepraga, Ioana Grama, Maria Văcariu, Alice Peneacă. Spectacolul va începe la ora 18:00, iar la începutul proiecției cinematografice, medieșenii vor avea parte de o întâlnire cu actorii din rolurile principale.
Biletele pot fi achiziționate de la localul The Bean – str. Petofi Sandor nr. 2, iar prețul unui bilet este de 25 de lei.

Ziua Internațională a Cititului

Direcția pentru Cultură din cadrul Primăriei Mediaș, a organizat prin intermediul Bibliotecii Municipale „Stephan Ludwig Roth” sesiuni de lectură, dedicate Zilei Internaționale a Cititului Împreună, eveniment global marcat de milioane de oameni de pe întregul mapamond.
Astfel, bibliotecarele de la Biblioteca Municipală Mediaș, alături de educatoarele de la Grădinițele cu Program Prelungit Nr. 12 și „Bucuria Copiilor“ au susținut un moment de lectură în rândul preșcolarilor, ajutându-i să descopere noi prieteni prin intermediul cărților.
Evenimentul a constat în lecturarea cu voce tare a unor povești extrem de atractive pentru copii din dorința de a le a stârni interesul pentru citit. Imaginile care au însoțit textul, intonația și gesturile cititoarei au avut rolul de a capta atenția celor mici și de a le stimula imaginația.
 

Spectacole de teatru pentru publicul medieșean

Sala Traube din municipiul Mediaș găzduiește sâmbătă, 28 ianuarie, spectacolul de teatru „Toxic Love“. Reprezentația va începe la ora 19:00 și este pusă în scenă de către actorii „Teatrului Particular“ din Brașov.
Biletele se pot achiziționa de la Centrul de Informare Turistică din Mediaș – str. Nicolae Iorga nr. 2 de luni până vineri, între orele 8:00 – 16:00, sau înaintea începerii spectacolului, în limita locurilor disponibile.
Prețul biletelor este de 5 lei pentru copii și 10 lei pentru adulți.
​ În perioada următoare, Direcția pentru Cultură va organiza în fiecare zi de sâmbătă spectacole de teatru pentru publicul medieșean, în cadrul Sălii Traube, susținute de către companii teatrale din Sibiu, Brașov, București.
De asemenea, în data de 14 februarie 2023, ora 18:00, medieșenii sunt așteptați în aceeași sală de spectacole să vizioneze, în premieră națională, proiecția celei de-a treia serii a comediei „Pup-o, mă!“.
 

Unirea Principatelor Române

Cu prilejul celebrării momentului istoric al Unirii Principatelor Române, din 24 ianuarie 1859, la Primăria municipiului Mediaș, în prezența domnului primar Gheorghe Roman, a avut loc o masă rotundă acestui eveniment esențial cu care începe practic istoria României ca stat unitar. La întâlnire au participat profesori și cercetători din domeniul istoriei din Mediaș și Făgăraș.
În intervenția sa, primarul municipiului Mediaș a felicitat și asigurat pe toți participanți de deschiderea și sprijinul administrației locale pentru toate inițiativele instituționale sau individuale care oferă municipiului nostru evenimente culturale de calitate, mai ales cu prilejul celebrării unor momente istorice remarcabile la nivel național sau local.
Discuțiile, interesante și productive, s-au purtat în jurul a patru teme importante: premisele actului Unirii Principatelor Române; importanța unirii Moldovei cu Țara Românească; analiza actului politic al dublei alegeri ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza; consolidarea unirii pe plan intern și extern și o discuție asupra reformelor, care au modernizat statul și au făcut posibila menținerea unirii după îndepărtarea lui Cuza.

Eminescu în lumea contemporană

Ca în fiecare an Biblioteca Municipală „St.L.Roth” Mediaş îşi deschide porţile cu primul eveniment al anului dedicat aniversării marelui poet naţional Mihai Eminescu.
Pentru a omagia una din cele mai importante manifestări din literatura poporului român, în cadrul Zilei Culturii Naţionale, Primăria Municipiului Mediaș, prin Directia Cultură, Învăţământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relaţii Publice și Relația cu ONG, organizează la Biblioteca municipală ”St.L. Roth”, în data de 16 ianuarie 2023, ora 9:30, manifestarea ”Eminescu în lumea contemporană” alături de elevii Liceului Teoretic „Roth – Oberth”, clasa a XI-a Filologie, îndrumați de doamna profesor Daniela Aparaschiţei.
A fost realizat un chestionar despre poetul Mihai Eminescu, care a fost distribuit în orele de Literatura romană la diferite clase ale liceului. Elevii au răspuns la întrebările din chestionar, argumentând la final de ce Eminescu este poet naţional. Răspunsurile acestora vor fi citite şi dezbătute în cadrul evenimentului „Eminescu în lumea contemporană”, după care se vor lectura câteva poezii aparţinând poetului naţional.
De asemenea cei care trec pragul bibliotecii pot admira expoziţia de carte dedicată evenimentului omagial : „Eminescu – Luceafărul poeziei româneşti”, alcătuită dintr-o bogată colecţie de carte în limbile română, germană şi maghiară, care cuprinde unele din cele mai frumoase poezii ale Luceafărului poeziei româneşti.

sursă media