Martie – luna Mărțișorului, sărbătorită la Mediaș

Spectacol folcloric dedicat centenarului Marii Uniri

În luna martie, Primăria Municipiului Mediaș a pregătit o serie de evenimente adresate tuturor medieșenilor.

În data de 10 martie 2018, începând cu ora 18:00, medieșenii sunt așteptați la Sala Traube, la spectacolul „Ești o minune, femeie!” dedicat Zilei de 8 Martie. Atmosfera va fi întreținută de către trupa medieșeana de teatru Noi siAtât, de către interpretul de muzică ușoară Gabriel Dorobanțu precum și de membrii clubului „Magic of the Dance“  și de tinerele talente de la Clubul Copiilor.

Sâmbătă, în data de 24 martie 2018, se va desfășura Marșul pentru viață, eveniment organizat de Protopopiatul Mediaş în parteneriat cu Primăria Municipiului Mediaş. Toți cei care susțin inițiativa sunt așteptați la ora 16:00 la Catedrala „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” , urmând marșul, pe traseul Piața Andrei Șaguna – Spitalul Municipal Mediaș – Str. I. Gh. Duca – Piața Regele Ferdinand I. Marșul pentru viață va fi urmat de o conferință susținută la Sala Traube de către Pr. Prof. Uni. Dr. Stelian Tofană.

Vineri, în data de 2 martie 2018, începând cu ora 18:00 la Sala Traube are loc un spectacol folcloric dedicat Centenarului Marii Uniri.
Spectacolul este susținut de către Ionuț Fulea, Costel Popa, Bogdan Toma, Cătălin Hasa și Ansamblul de dansuri al Școlii Generale Hermann Oberth Mediaș. Intrarea este libera.

Muzeul Municipal Mediaș găzduiește în perioada  29 martie – 27 aprilie 2018 o expoziție temporară de artă plastică intitulată „Materie, spirit și culoare în arta medieșeană contemporană.”

În data de 1 Martie 2018, Biblioteca Municipală „St.L.Roth” Mediaş organizează acțiunea „Mărțișoare pline de candoare” – mărțișoare și felicitări handmade, motive populare românești cusute pe etamină. Acțiunea face parte din proiectul  „Șezătoare printre cărți – Atelier de cusături populare românești”, organizat la Bibliotecă, în parteneriat cu Școala „Mihai Eminescu” Mediaş pe întregul an școlar 2017 – 2018. Expoziția este deschisă publicului larg pe toată perioada lunii martie. 

În perioada 1 martie – 16 martie 2018 la Biblioteca Municipală „St.L.Roth” va avea loc o expoziție de carte tematică intitulată „Femei în literatură.”

În perioada 19 martie – 30 martie 2018 Biblioteca Municipală „St.L.Roth” Mediaş găzduiește o expoziție de carte intitulată „Martie aniversar.” În perioada 26 martie – 30 martie tot la Biblioteca Municipală Mediaș se va desfășura „Şcoala Altfel”, unde se vor organiza următoarele ateliere:

  • 27 martie, orele 09:00 – 12:00 – Primăvara naturii şi a copiilor”, invitaţi Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, clasa I A, îndrumaţi de profesor învăţământ primar Camelia Ciugudean.
  • 28 martie, orele 09:00 – 12:00 – Atelier de pictură pe sticlă”, invitaţi Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, clasa a III-a A, îndrumaţi de profesor învăţământ primar Marcela Florea.
  • 29 martie, orele 09:00 – 12:00 – Un ceai cu aromă de carte”, invitaţi Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu”, clasa I B, îndrumaţi de profesor învăţământ primar Emilia Muntean.

Sala Traube va gâzdui vineri, în data de 16 martie 2018, începând cu ora 19:00 piesa de teatru „Pe placu’ lumii nu poți face niciodată” cu Ioan Isaiu și Elena Ivanca

Februarie – luna iubirii, sărbătorită la Mediaș

În luna februarie, Primăria Municipiului Mediaș prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret a pregătit o serie de evenimente dedicate iubirii adresate tuturor medieșenilor.

În data de 14.02.2018 Sala de ședințe „Daniel Thellmann” a Primăriei Mediaș va găzdui o dezbatere având ca temă „Dragobete vs. Valentine’s Day.” Elevii participanți de la Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth, Liceul Teoretic Axente Sever, Liceul Tehnologic Școala Națională de Gaz și Colegiul Tehnic Mediensis vor forma patru echipe care vor susține argumente pro și contra pentru ambele fațete ale moțiunii. Dezbaterea va începe la ora 11:00 și va fi moderată de către domnul profesor Dan Sima.

Tot în data de 14.02.2018 copiii vor citi despre iubire la Biblioteca Municipală „St.L. Roth” , secția copii, în cadrul unei acțiuni ce are ca temă „Dragobetele, sărbătoarea tinereții si a iubirii.”

Muzeul Municipal Mediaș găzduiește în data de 23.02.2018 o acțiune dedicată copiilor și adolescenților. „Între Valentin și Dragobete” se va desfășura în colaborare cu Liceul Teoretic Stephan Ludwig Roth.

În data de 24.02.2018, începând cu ora 16:00, medieșenii sunt așteptați la pationarul din Piața Regele Ferdinand I, la evenimentul „Iubește Românește” cu dansuri moderne pe gheață, muzică, sesiuni foto, tombolă cu premii și multe alte surprize. Atmosfera va fi întreținută de către tineri talentați – Bristena Tătar și Emanuel Varga și de către membrii clubului „Magic of the Dance”. Intrarea la pationar va fi liberă pentru toate cuplurile.

La Sala Traube, în data de 24.02.2018, de la ora 11:00 se va desfășura o piesă de teatru dedicată copiilor, dar și adulților – „Frumoasa și bestia”.

Alte evenimente care se vor desfășura luna aceasta la Sala Traube sunt:

  • Concert de muzică corală – Concertul va avea loc în data de 16.02.2018 și va fi susținut de către Corul Continental și Orchestra Continental
  • Spectacol de Stand-up Comedy cu Cătălin Bordea, Ana Maria Călița și George Tănase. Spectacolul va avea loc în data de 23.02.2018
  • Spectacol folcloric „Dor de primăvară” cu artiști de muzică populară și ansambluri folclorice. Spectacolul va avea loc în data de 18.02.2018, începând cu ora 17:30. Spectacolul va fi susținut de către Ansamblul folcloric „Tradiţii Uiorene” din Ocna Mureș, Grupul vocal „Pe ulița satului” din Boian, Grupul vocal al Școlii Populare de Arte Sibiu, Ansamblul folclor „Purtata” și soliști vocali Antonia Glogovețan, Alin Matiaș, Bianca Crețu, Radu Dumitru și Diana Crețu.

 

Lansare de carte – Mărturii ale comunității săsești de la Mediaș

Lansare de carte

Primăria Municipiului Mediaș, prin Direcția Municipală pentru Cultură, Sport, Turism și Tineret, în parteneriat cu Heimathgemeinschaft Mediasch e.V. (Asociația Locului Natal din Germania) și Parohia Evanghelică C.A. Mediaș, organizează în data de 31 ianuarie 2018, ora 17:00, lansarea cărții Muzeul Alt-Mediasch. Mărturii ale comunității săsești de la Mediaș, autor: Viorel Ștefu.

Prezentarea volumului va fi susținută de către prof. univ. dr. Eva Mârza, dr. Vasile Mărculeț, Răzvan Pop, dr. Mihai Chiriac și Stpfr. Gerhard Servatius-Depner.

Evenimentul editorial va avea loc la sediul Muzeului Municipal Mediaș, str. Mihai Viteazu, nr. 46.

Manifestări dedicate Unirii Principatelor Române

Unirea Principatelor Române

În săptămâna 22 – 26 ianuarie, Primăria Municipiului Mediaș organizează o serie de evenimente dedicate importantului moment istoric care a avut loc la 24 ianuarie 1859, Unirea Principatelor Române. Acestea se vor desfășura atât la sediul Primăriei Mediaș, cât și al instituțiilor de cultură din municipiu.

Masă rotundă dedicată Unirii din 1859

Primăria Municipiului Mediaș organizează luni, 22 ianuarie, o dezbatere având ca temă „Unirea de la 24 ianuarie 1859“. Manifestarea se va desfășura în Sala de Ședințe ,,Daniel Thellmann“ , începând cu ora 17:00. 

Invitați la această masă rotundă sunt istorici și oameni de cultură din Mediaș, Sibiu și Turda: Alexandru Hudițeanu, Alexandru Bucur, Dionisie Turcu, Delia Voina, Răzvan Mihai Neagu, Vasile Mărculeț, Helmuth Knall, Mihai Chiriac, Ion Mihai Ionescu, Dan Ramf, Viorel Ștefu.

Manifestare la muzeu – „Mica Unire și rolul ei în istoria României“

Muzeul Municipal Mediaș va marca împlinirea a 159 de ani de la Unirea Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, printr-o activitate organizată în colaborare cu Grădinița „Bucuria Copiilor”, în data de 23 ianuarie, ora 10:30. La acțiune vor participa grupele mari ale instituției amintite, sub îndrumarea doamnelor învățătoare Victoria Ciulea, Silvia Bozdog, Amalia Gâdea și Anca Mozeș, coordonate de către directorul instituției, doamna Izabella Peter.

În cadrul acestei manifestări vor avea loc o serie de prezentări sub forma unor lecții deschise, susținute pe înțelesul celor mici, cu referire la evenimentele istorice care au stat la baza formării Statului Național Unitar Român.     

Expoziție de carte tematică la Biblioteca Municipală

În perioada 22 – 31 ianuarie 2018, la Biblioteca Municipală „St. L. Roth” Mediaş este organizată expoziţia de carte „Pe-al nostru steag e scris Unire”. Manifestarea, organizată atât la secția copii, cât și adulți, este dedicată Unirii Principatelor Române, cu diferiţi scriitori, personalităţi şi istorici români care au marcat acest eveniment politic şi cultural atât în literatură, cât şi în istorie. Printre  cărţile aflate în expoziţie, menţionăm câteva titluri existente în fondul nostru de carte, volume ce aşteaptă să fie răsfoite de cei interesaţi: Dumitru Vitcu – „Diplomaţi ai Unirii”, Al. I. Cuza – „Acte şi scrisori“, Dan Berindei – „Epoca Unirii”, Vasile Alecsandri – „Hora Unirii”, Cezar Bolliac  –  „Răsunet de la Hora Unirei de Vasile Alecsandri”, Mihail Kogalniceanu  – „Scrieri literare şi istorice”, Dimitrie Bolintineanu – „La Unire” și altele.

 

 

Meci de baschet la Mediaș

Meci de baschet la Mediaș

Echipa de baschet a Clubului Sportiv Municipal Mediaș va disputa o partidă pe teren propriu, avându-i ca adversari pe membrii echipei CSM II Oradea.

Iubitorii baschetului sunt așteptați joi, 14 decembrie, cu începere de la ora 17.00,  la Sala Sporturilor din municipiu, pentru a încuraja echipa locală.

Intrarea este liberă.

Târgul de Crăciun de la Mediaș se încheie luni, 18 decembrie

Târgul de Crăciun de la Mediaș se încheie luni, 18 decembrie

Ca urmare a decretării zilelor de 14, 15 și 16 decembrie drept perioadă de doliu național, în memoria Maiestății Sale Regale Regele Mihai I, programul Târgului de Crăciun care se desfășoară la Mediaș a suferit unele modificări.

Astfel, toate manifestările programate pentru aceste trei zile au fost redistribuite în perioada premergătoare zilelor de doliu național.  Concertele care urmau să aibă loc în 14, 15 și 16 decembrie se vor desfășura în data de 18 decembrie, când va avea loc și închiderea oficială a ediției de anul acesta a Târgului de Crăciun din municipiul nostru.

În data de 18 decembrie, de la ora 14:00, îi invităm așadar pe toți medieșenii să ia parte la recitalurile pregătite special pentru ei, care vor include atât artiști locali cunoscuți sau tinere talente, cât și nume consacrate ale scenei românești.

Programul zilei de 18 decembrie va fi deschis de către Kadar Bianca și Iulia Lepădat, urmate de către artiștii locali Vasile Pădure, Narcisa Luncan și Cosmina Fulea.

Seara de închidere a Târgului de Crăciun îi are ca invitați speciali pe binecunoscuții Nicola, Cătălin Crișan și Proconsul.

Afișele și pliantele cu programul vor fi distribuite atât în oraș, cât și în localitățile învecinate.

Dezbateri privind accesarea finanțărilor pentru acțiuni culturale în județul Sibiu în 2018

Propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la Ghidul privind accesarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice pentru programe, proiecte și acțiuni culturale în județul Sibiu în anul 2018

Vă aducem la cunoştinţă publică faptul că urmează să fie inițiat Proiectul de Hotărâre privind aprobarea Ghidului privind accesarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice pentru programe, proiecte și acțiuni culturale în județul Sibiu în anul 2018.

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până în data de 12.01.2018 propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare la Ghidul privind accesarea finanțărilor nerambursabile din fonduri publice pentru programe, proiecte și acțiuni culturale în județul Sibiu în anul 2018.

Propunerile pot fi trimise d-nei Ioana Preda – inspector de specialitate – Serviciul Strategii, Dezvoltare Economică şi Socială –  Consiliul Judeţean Sibiu, la adresa de e-mail:  ioana.preda@cjsibiu.ro

Vă mulțumim.

 

Ghid de finanțare pentru acțiuni culturale 2018

Anexa 1a – Formular tip de propunere a proiectelor

Anexa 1b – Declarație de imparțialitate

Anexa 1c – Declarație pe proprie răspundere

Anexa 1d – Declarație de confidențialitate

Anexa 1c – Contract de finanțare

 

Târg de Crăciun la Mediaș

Târg de Crăciun la Mediaș

În perioada 5 – 16 decembrie, Piața Regele Ferdinand a municipiului Mediaș va găzdui un eveniment deosebit – „Târgul de Crăciun“. Timp de aproape două săptămâni, centrul orașului va fi animat de grupuri de colindători, ateliere interactive, precum și numeroase concerte.

Deschiderea oficială a târgului va avea loc în data de 5 decembrie, la ora 17:00, iar seara se va încheia cu două concerte deosebite, susținute de Ricardo Caria și Compact. De asemenea, în aceeași seară va avea loc și inaugurarea patinoarului din Piața Regele Ferdinand I, care se dorește a fi deschis până la sfârșitul lunii februarie. Special pentru copii, în seara inaugurării târgului vor fi prezenți la Mediaș și membrii trupei de animatori OAKI, care, timp de câteva ore, îi vor purta pe cei mici în lumea poveștilor.

În fiecare zi a Târgului de Crăciun, pe scena amplasată vor urca grupuri de colindători ai unităților de învățământ din Mediaș și din satele învecinate, precum și ale unităților de cult sau ale diferitelor instituții din municipiu.

O noutate a acestei ediții o constituie cele trei activități interactive – „Învață să patinezi cu personaje de poveste“, „Schimb de jucării“ și „Lumea poveștilor cu Moș Crăciun și spiridușii săi“, la care sunt așteptați toți copiii din oraș.

Serile Târgului de Crăciun de la Mediaș se vor încheia într-o atmosferă de sărbătoare, creată de artiști locali precum Ansamblurile Folclorice „Purtata“, „Doina Dârlosului“, „Almășanul“ și „Cununa Blăjelului“. Pe scena târgului vor mai susține recitaluri în data de 15 decembrie Nicola și Cătălin Crișan, iar în ultima zi a evenimentului, 16 decembrie, este programat concertul formației Proconsul.

Eveniment de recunoaștere a voluntariatului: Gala Voluntarilor

Primăria Municipiului Mediaș organizează în data de 5 decembrie, de la ora 15.00, la Sala Traube, un eveniment de recunoaștere și de premiere a meritelor voluntariatului din municipiul Mediaș: GALA VOLUNTARILOR.

La nivelul orașului nostru s-au desfăşurat peste 30 de activităţi, în care s-a pus accentul pe comunicare, ecologizare, voluntariat, socializare, stoparea violenţei, promovarea lecturii, a sportului minţii, a respectului pentru drepturile omului şi demnitatea umană, stimularea dialogului social, combaterea și prevenirea abandonului școlar, impulsionarea copiilor în stimularea creativității şi acceptarea persoanelor dezavantajate în grupurile locale.

Proiectele de voluntariat în care s-au implicat medieșenii au fost organizate cu ocazia aniversării a 750 de ani de atestare documentară a Mediașului, a Săptămânii Naţionale a Voluntariatului, a Zilei Internaționale a Copilului, a Festivalului Mediaș, cetate medievală, a Let’s do it, Mediaș, a Pink Enter, a Crosului Bucuriei, a Marathonului Mediaș Bike, a Bazarului de Paște, a Festivalului Recoltei, a Concursului național de lectură Bătălia Cărților, a Bucuriei Mișcării, a Marșului pentru viață, a Plantării de puieți, a Concursului internațional Înflorim Europa.
Gala Voluntarilor se desfășoară cu ocazia Zilei Internaționale a Voluntariatului, cu scopul de a oferi recunoaștere și apreciere celor care dăruiesc și se implică în comunitate, în timpul lor liber, promovând alături de reprezentanții administrației publice locale, educația de calitate și dezvoltând servicii noi, în folosul cetățeanului.

Peste 400 de voluntari din instituțiile de învățământ, din organizații neguvernamentale, societăți comerciale, vor fi premiați în lumina reflectoarelor pe scena Sălii Traube, deoarece prin bunătate, umanitate și altruism sunt exemple pozitive pentru cei din jur, indiferent de vârstă și domeniul în care își desfășoară activitatea.

Primăria Municipiului Mediaș le mulțumește și apreciază implicarea tuturor voluntarilor, așteptându-i de asemenea la viitoarele proiecte derulate de către municipalitate!