Unirea Principatelor Române

Cu prilejul celebrării momentului istoric al Unirii Principatelor Române, din 24 ianuarie 1859, la Primăria municipiului Mediaș, în prezența domnului primar Gheorghe Roman, a avut loc o masă rotundă acestui eveniment esențial cu care începe practic istoria României ca stat unitar. La întâlnire au participat profesori și cercetători din domeniul istoriei din Mediaș și Făgăraș.
În intervenția sa, primarul municipiului Mediaș a felicitat și asigurat pe toți participanți de deschiderea și sprijinul administrației locale pentru toate inițiativele instituționale sau individuale care oferă municipiului nostru evenimente culturale de calitate, mai ales cu prilejul celebrării unor momente istorice remarcabile la nivel național sau local.
Discuțiile, interesante și productive, s-au purtat în jurul a patru teme importante: premisele actului Unirii Principatelor Române; importanța unirii Moldovei cu Țara Românească; analiza actului politic al dublei alegeri ca domn a lui Alexandru Ioan Cuza; consolidarea unirii pe plan intern și extern și o discuție asupra reformelor, care au modernizat statul și au făcut posibila menținerea unirii după îndepărtarea lui Cuza.