Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărților”

Vineri, 23 aprilie se sărbătoreşte “Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de autor” şi ”Ziua Bibliotecarului”, un omagiu adus cărţii începând cu anul 1996, la iniţiativa UNESCO având drept scop promovarea lecturii.
Cu această ocazie Primăria municipiului Mediaș prin Directia Cultură, Învăţământ, Sănătate, Tineret, Sport, Turism, Relaţii Publice și Relația cu ONG lansează Concursul Naţional de Lectură „Bătălia Cărților” la Biblioteca Municipală „St.L.Roth”Mediaș. Acesta are ca scop stimularea lecturii în rândul copiilor, adolescenţilor și adulților și se va derula în perioada aprilie – noiembrie 2021, sub egida Asociaţiei Naţionale a Bibliotecarilor şi Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), fiind organizat în mai multe biblioteci publice din ţară.
La acest concurs pot participa copiii între 11-13 ani, adolescenţii cu vârste cuprinse între 14-18 ani, dar și adulții, respectiv seniorii, care au sau vor deține Fișă electronică la Bibliotecă. Participanţii trebuie să lectureze cărțile din listele recomandate până la sfârşitul lunii noiembrie şi să predea fişele de lectură completate, odată cu predarea cărţii lecturate. Fişele de lectură vor fi evaluate de către un juriu format din prof. Dana Aparaschiței, Adela Boieșan de la Clubul de Carte „Cafeneaua Literară” și Cristina Pustai, bibliotecar.
Etapa finală va avea loc în luna decembrie şi va cuprinde dezbaterea ,,Convinge-mă să citesc!’’ (în cadrul căreia participanţii vor susţine cartea preferată şi vor răspunde la întrebări pe marginea cărţilor citite), urmată de jurizare şi festivitatea de premiere. Vor fi acordate premii finaliştilor concursului, și de asemenea se vor mai acorda alte premii care să stimuleze participanții în încurajarea lecturii : „Cea mai bună fişă de lectură”, „Cea mai bună pledoarie pentru cartea preferată”, „Premiu pentru înțelegerea textului” „Cititorul anului”, „Cele mai pertinente răspunsuri”şi „Cartea anului”.
Finaliștii concursului vor putea participa la faza națională a Concursului Naţional de Lectură „Bătălia Cărților”.
SURSE MASS-MEDIA:     NOVA TV  mediaș cultural